Otroci & mandale

Starodavna beseda mandala izvira iz sanskrta, klasičnega indijskega jezika, in pomeni krog, središče ali skrivnost. Kot meditativna slika vsebuje mandala večinoma geometrijske oblike (krog, trikotnik, kvadrat) in predstavlja prastari simbol za pot v lastno središče ali v celostnost človekove zavesti. Posebej krog je eden najstarejših simbolov človeštva in ponazarja univerzalni življenjski princip. Otroci večkrat povsem spontano rišejo oblike, ki so podobne mandali. Učinek teh čarobnih geometrijskih likov, ki jih že tisoče let oblikujejo kot slike osrediščenja in meditacije je izjemen. V njih intuitivno prepoznavamo sebe in svojo najglobljo resnico. Opazovanje in ustvarjanje mandal prinaša človeku mir, zbranost, nove moči, predstavlja zdravilni ritual. Lahko je tudi terapevtsko sredstvo, preko katerega se sproži moč samozdravljenja in v naši notranjosti vzpostavlja ravnovesje. V mandali lahko jasneje prepoznamo notranja neskladja, konflikte in jih lahko simbolično, z izbiro barv in oblik tudi izrazimo. S spontanim ustvarjanjem se sproži tok energije, čustev in občutkov. Tudi najgloblje potisnjene plati človeka lahko pridejo na površje.

Kadar si otrok spontano izbere mandalo, si izbere točno tisto, ki ponazarja njegovo trenutno notranje stanje. Pri risanju mandal nam kot slikarski pripomočki služijo svinčnik, barvice, flomastri, pastelne krede, akvarelni svinčniki ali prstne barvice. Slikanje z vašim otrokom je najprimerneje na kakem mirnem kraju in kadar nimate časovnih omejitev. Ob ustvarjanju lahko poslušate tudi kakšno umirjeno glasbo, ki si jo otrok izbere sam. Risanje se lahko začne od zunanjega kroga proti središču, lahko pa uberemo tudi obratno pot in začnemo v sredini. Barvanje mandal ustvari umirjeno, sproščeno in ozaveščeno vzdušje. Risanje ritmičnih krogov na igriv in fantazijski način spodbuja otrokove sposobnosti motoričnega razvoja, prav tako zahteva koncentracijo, pozornost, vnaša v njegovo življenje red in strukturo. Motorika rok in številnih ponavljanj krožnih likov ustvari delovni ritem, ki sprosti in osvobodi veliko pozitivnega v notranjosti otroka. V njem se prebujajo najlepša čustva, kot so resnica, ljubezen, sočutje, lepota in dobrota ter vrednote.

Ustvarjanje mandale pomeni ustvarjalno, ritualno dejanje, ki bo vašemu otroku morda omogočilo vzpostaviti povezavo z najglobljimi plastmi njegove osebnosti. To niso slike, ki bi jih razkazovali drugim in ne dajemo komentarjev, niti jih ne ocenjujemo. Tudi pohvala tukaj ni primerna, saj otrok ne riše tako, da bi vam bilo všeč, marveč z risanjem ustvarja in izraža svoje notranje potrebe. Kadar se otrok želi pogovarjati o mandali, je to izjemnega pomena, kar izraža prehod iz notranjega k zunanjemu. Otrok tako ne doživlja občutka osamljenosti. Vez med vami in njim je vse močnejša, zaupanje narašča in kar je najpomembneje – otrok ima občutek varnosti, sprejetosti, da se ga upošteva in razume kot osebo, ki je pomembna, spoštovana in ljubljena. Otrokove notranje podobe in občutki pridejo na površje.

Včasih je veliko bolj zabavno, če si mandalo sami zamislimo in za njeno izdelavo uporabimo kar najbolj različne pripomočke, npr. naravne materiale, kot so kamenčki, listje dreves, razne rastline in cvetovi itd. Čeprav so tradicionalne mandale vedno simetrične in imajo jasno izraženo središče, niso edina možnost. Tudi če v prazen krog narišemo nek poljuben motiv, bo slika še vedno delovala centrirano.

Zelo zabavno je narediti skupinsko mandalo. Svojim otrokom, prijateljem ali kar vsej družini lahko daste velik, okrogel list papirja, na katerega položite to osnovno obliko mandale na veliko mizo ali pa jo z lepilnim trakom prilepite na tla. Vsak član skupine dobi svinčnik in lahko skupaj z drugimi ustvarja sliko. Nanjo naj vnese svoje občutke in tako prispeva k celoti. Vnaprej se dogovorite, kdo bo kje začel. Pri tem sploh ni pomembno, ali za risanje izberete abstraktne vzorce, barvne pike, predmete ali kake druge oblike. Zanimivo je opazovati, kako se sodelujoči znajdejo v omejenem delovnem prostoru, ali si posameznik pusti svetovati od drugih ali pa dela čisto sam, ali skušajo igralci prispevati k skupnemu cilju ali želijo na vsak način, da je le njihovo delo v ospredju. Takšno risanje lahko postane vse kaj drugega kot mirna in tiha izkušnja. Znotraj skupine lahko pride do napetosti, ko se soigralci onemogočajo in svojo individualnost izražajo tako agresivno, da le-ta lahko ogrozi skupni projekt. Veliko otrok ne pozna skupinskega ustvarjanja in prisegajo le na delo, ki ga opravljajo sami zase in samostojno. Tukaj pride morda hitreje do potrebe po reševanju konfliktov kot do miroljubnega sodelovanja. Kljub temu pa skupinsko ustvarjanje okroglih, popolnih oblik predstavlja neke vrste praobliko človeške skupnosti, katere neločljivi del je v vsakem primeru tudi reševanje konfliktov.

Mandala, simbol psihične celovitosti in izraz individualnosti, naj bi bila namenjena samostojnemu in individualnemu ustvarjanju enega samega človeka. Vendar če to nalogo lahko prevzame skupina ljudi, pomeni, da smo na določen način v svojem psihičnem doživljanju povezani med seboj. Pomeni tudi, da lahko pretrgamo svojo izoliranost in pustimo, da se nam drugi približajo in se nas dotaknejo. Tako prestopimo mejo in z bivanjem in delom v skupini pridobimo nove osebnostne in socialne izkušnje.

Risanje mandal je lahko za otroke prava dogodivščina. Že sam uvod in predstavitev mandale naj bil bil nekoliko bolj dramatičen in bogato obravnan z vašimi dramskimi sposobnostmi. Nato lahko sledi vizualizacija, ki je preprosta in sproščujoča oblika meditacije in je še posebej primerna za otroke. Otroci (pa tudi odrasli) uporabljajo moč predstav v vsakodnevnem življenju povsem spontano – npr. ko si predstavljajo, kako je videti neznano mesto. Z živim predstavljanjem podob se lahko otrok poglobi v svoje notranje darove in pozitivne kvalitete, kot sta prijaznost in radodarnost. Vizualizacija je še posebno dobrodejna za otroke, ki jim manjka samozavesti, saj jim lahko pomaga oblikovati pozitiven razvoj dogodkov in jim s tem vlije samozaupanje, s katerim lažje sklepajo prijateljstva in se uspešneje vključujejo v okolje. Otroci se popolnoma sprostijo in njihovo doživetje je bogato, polno domišljije, čustev in pozitivnih občutkov. Ob zaključku vizualizacije se pripravimo na risanje mandale, ki bodo odražale otrokova doživetja domišljijskega popotovanja preko vodene vizualizacije. K risanju jih spodbudimo na način, da se izrazijo popolnoma svobodno. Otroci imajo izjemno domišljijo, ki je žal velikokrat neizražena zaradi strahu pred kritiko s strani vrstnikov, staršev ali katere druge odrasle osebe. Z dvigovanjem njihove samopodobe in pozitivnega razmišljanja o sebi jim pomagamo pri njihovem nadaljnjem razvoju osebnosti. Otroci naj rišejo toliko časa, kolikor ga potrebujejo. Lahko jih spremlja tudi prijetna sproščujoča glasba, če jim to ustreza.

Bolj ko se otroci prepustijo ustvarjalnemu procesu, bolj se poglabljajo v proces spreminjanja barv in oblik in bolj intenzivno živijo ta trenutek. Pogosto se nam dogaja, da nas otroci presenetijo s svojo odprto, radovedno in spontano naravo. S svojim obnašanjem nas velikokrat prisilijo k razmisleku. Vedno znova nas postavljajo pred dejstvo, da moramo zavzemati jasna stališča do pomembnih vprašanj človekove eksistence. Za naše življenje je pomembno, da se odpremo z vsemi čutili, svoje misli umirimo in jih ozavestimo, da znamo biti v tišini, se znamo zavedati svojih čustev, znamo prisluhniti svojemu notranjemu glasu, da naravo jemljemo kot del čudovite stvarnosti, smisel najdemo tudi v vsakodnevnih odnosih z drugimi ljudmi, znamo tudi poslušati, prisluhniti drug drugemu.

Viri:

– Brigitte Wilmes-Mielenhausen: Kje je doma tišina? Starši in otroci odkrivajo poti do sprostitve, Didakta, Radovljica 1999
– Dharmachari Nagaraja: Buda za lahko noč, Synex SE, Praha 2008
– http://www.mandala.si/risanje_otroci.html
– http://illuminatedrose.com/mandala_kids.htm

 

Comments are closed.

Pozitivno starševstvo Novodobni otroci Duhovnost & vzgoja Nazaj k naravi

Pozitivno starševstvo

Vzgoja otrok ni enostavna naloga, je pa zagotovo ena najlepših. Zavedati se moramo, da je vsak otrok največji dar, ki nam ga podari narava, starševstvo pa srčna izkušnja, v kateri imamo odrasli nalogo negovati in pomagati. Nov način vzgoje temelji na ljubezni in izhaja iz središča srca, je polno strpnosti, spoštovanja in... Več

Novodobni otroci

Približati sem se hotela otroku z besedami, pa so šle pri enem ušesu noter in pri drugem ven. Približati sem se mu hotela s knjigami, pa sem požela samo zmedene poglede. Obupana sem se zazrla vase in zakričala: »Kako naj se približam temu otroku?« Tedaj mi je deček zašepetal na uho: »Pridi, igraj se z mano!« (Neznan avtor) Več

Duhovnost & vzgoja

Sodobno življenje je pogosto stresno – napeti smo zaradi dela, odnosov, denarja ali cele vrste drugih zadev. Na srečo nam starodavni budistični nauki lahko pomagajo, da se lažje soočimo s stresom. Spodbudijo nas, da svoje pogosto vse preveč razburljivo in ciljno naravnano življenje izpolnimo z mirom, ljubeznijo... Več

Nazaj k naravi

Zaradi cele gore dejavnosti, glede na naglico in tempo življenja, ki ga živimo, se porajajo vprašanja: Ali lahko v svojem vsakdanu še najdemo eno samo uro tišine? Ali je še kaj prostora za prosti čas, za sprostitev, za sanje, za sanjarjenje? Ali bi sploh še zmogli obsedeti in opazovati cvet, drevo ali žival? Ali smo se sposobni... Več