Etika in vrednote so prihodnost!

ZGODBA POVZETA PO RESNIČNEM DOGODKU

Pred kratkim sta sedela dva gospoda v lokalu in imela zanimiv pogovor. Eden od njiju je imel okoli 65 let, drugi je bil precej mlajši. Starejši gospod je mlajšemu ponudil finančno pomoč pri novem poslovnem podvigu. In še mnogo več… z njim je podelil življenjske zgodbe, ki so prihajale iz globine srca. Vse z namenom, da bi mladeniču predal modrosti, ki so po njegovem ključne za poslovni uspeh in mirno življenje. Tisto, kar je najbolj izžarevalo preko njegovih izrečenih besed in čemur je dajal največji pomen, so bile vrednote… in je bila etika. Temu je še dodal: »Nekoč sem bil precej drzen, sem si marsikaj upal in bil pripravljen narediti skoraj vse za uspeh in dobiček. Čez čas me je začel preganjati občutek krivde. Da danes niti ne govorim o tem… saj ponoči ne morem očesa zatisniti, ker sem se recimo natakarici pozabil zahvaliti, ko sem odhajal iz lokala.«

NEKAJ MISLI O ETIKI IN VREDNOTAH

Kako živimo etiko in vrednote? Kako jih doživljamo? Kako jih kažemo svojim otrokom? In kako ostalim? Kaj pa, če nas kdo ujezi, užali, prizadene? Se takrat karkoli spremeni? Jih zmoremo ohranjati?

Doživljanje etike in vrednot naj bi bilo spontano, brez razuma, brez načrtovanja, brez goljufanja. Naj bi bilo tisto, o čemer se ne govori, temveč živi. Se ne pričakuje od drugih, temveč sprejema, četudi ni v skladu z našim delovanjem, razmišljanjem, čustvovanjem. Se lahko kritično presoja, vendar ne obsoja.

Človek, ki ima vrednote in deluje etično, zagotovo zmore živeti v skladu s sabo. Se zmore sprejeti točno takšnega, kot je. Z vsemi svojimi prednostmi in slabostmi. In zmore sprejeti ostale in jih spoštovati v pravem pomenu besede.

KAKO OTROKE »UČIMO« O ETIKI IN VREDNOTAH?

Z zgledom, srčnostjo, vztrajnostjo, potrpežljivostjo. Otroci nas opazujejo, posnemajo. So naša zrcalna slika. Tisti otroci, ki so ljubljeni, spoštovani, sprejeti, slišani, videni, zmorejo živeti ljubezen, spoštovanje, sprejemanje. Takšni otroci zmorejo biti sočutni in zmorejo razumeti svoje vrstnike.

Otroci, katerim je dovoljeno izražati se, biti to, kar so in se jih usmerja v skladu z njihovimi potenciali, imajo podlago za zdrav odnos do sebe in drugih. Imajo zdrave in trdne temelje za prihodnost. Ti otroci zmorejo začutiti zadovoljstvo in notranji mir. Njihovo telo proizvaja pozitivne hormone in krepi njihov imunski sistem. Imajo svojo moč, ki jim pomaga pri preseganju stresnih situacij in odpravljanju negativnih posledic teh.

Otroci za zdrav razvoj poleg vsega lepega potrebujejo tudi pravo mero odrekanja, čakanja, razočaranja, potrebujejo probleme in izzive, ki jim bodo sami kos, potrebujejo hrepenenje, vztrajanje in tišino. (Šmid, D.)

Sveta ne moremo spremeniti, lahko spreminjamo sebe in svoje delovanje, razmišljanje in čustvovanje ter ohranjamo vrednote in etiko. Lahko vzgajamo močne in srčne otroke ter jih pripravljamo na svet, ki jih čaka. Da vanj stopijo pogumno, s srcem in vestjo. (povz. po Šmid, D.)

Viri: Šmid, D., Sporočilo malega princa, Zavod Modrin, http://www.vrtecandersen.si/tl_files/DOKUMENTI/sola-za-starse/povzetki-srecanj/Pokazimo-otroku-prave-vrednote.pdf)

Prispevek napisan za Zasebni vrtec Metulj d.o.o., Podutiška 76, Ljubljana

Comments are closed.

Pozitivno starševstvo Novodobni otroci Duhovnost & vzgoja Nazaj k naravi

Pozitivno starševstvo

Vzgoja otrok ni enostavna naloga, je pa zagotovo ena najlepših. Zavedati se moramo, da je vsak otrok največji dar, ki nam ga podari narava, starševstvo pa srčna izkušnja, v kateri imamo odrasli nalogo negovati in pomagati. Nov način vzgoje temelji na ljubezni in izhaja iz središča srca, je polno strpnosti, spoštovanja in... Več

Novodobni otroci

Približati sem se hotela otroku z besedami, pa so šle pri enem ušesu noter in pri drugem ven. Približati sem se mu hotela s knjigami, pa sem požela samo zmedene poglede. Obupana sem se zazrla vase in zakričala: »Kako naj se približam temu otroku?« Tedaj mi je deček zašepetal na uho: »Pridi, igraj se z mano!« (Neznan avtor) Več

Duhovnost & vzgoja

Sodobno življenje je pogosto stresno – napeti smo zaradi dela, odnosov, denarja ali cele vrste drugih zadev. Na srečo nam starodavni budistični nauki lahko pomagajo, da se lažje soočimo s stresom. Spodbudijo nas, da svoje pogosto vse preveč razburljivo in ciljno naravnano življenje izpolnimo z mirom, ljubeznijo... Več

Nazaj k naravi

Zaradi cele gore dejavnosti, glede na naglico in tempo življenja, ki ga živimo, se porajajo vprašanja: Ali lahko v svojem vsakdanu še najdemo eno samo uro tišine? Ali je še kaj prostora za prosti čas, za sprostitev, za sanje, za sanjarjenje? Ali bi sploh še zmogli obsedeti in opazovati cvet, drevo ali žival? Ali smo se sposobni... Več