Družinsko svetovanje po intuiciji

Barbara Coloroso pravi, da za starševstvo ni hitrih, enostavnih odgovorov niti receptov. Je avantura, polna eksperimentov, vzponov in padcev, sprotnega spoznavanja, sprejemanja, odpuščanja, odpiranja čustvenih travm in zdravljenja. Je najlepša, a hkrati najtežja naloga. Zakaj najtežja? Starši večinoma posedujemo prav tiste sposobnosti, ki so potrebne za to, da smo dobri starši. A se tega ne zavedamo ali pa ne vemo, kako bi te sposobnosti odkrili. So skrite nekje globoko znotraj nas in mnogokrat, sploh v kočljivih situacijah, nam najprej pridejo na misel tiste vzgojne metode, ki nam ne služijo najbolje.

Kaj vpliva na vzgojne metode, ki jih uporabljamo?

Dediščina naših staršev, starih staršev, bratov in sester, članov širšega družinskega kroga in družbe. Dediščina je lahko pozitivna ali negativna. Negativna je večinoma posredovana nehote, brez slabih namenov in zaradi nevednosti ali neznanja. Zato tudi mi sami, v situacijah, ko bi bilo najprimerneje uporabiti en vzgojni prijem, se oprimemo drugega, neustreznega, ne da bi se tega zavedali. Tako se začnemo vrteti v začaranem krogu, polnem zmešnjave, nervoze in čustvene labilnosti.

Vendar tu še ni konec…

Na vzgojne metode vpliva še mnogo več, kot si lahko zamislimo. Naše trenutno delovanje, razmišljanje in čustvovanje so plod mnogih dejavnikov, ki se kopičijo v naši zavesti in podzavesti. Ti vplivajo na to, kakšne energije ustvarjamo in skladno s tem vplivamo in se odzivamo na vse okoli nas. V odnosih večinoma delujemo iz podzavesti. Vodi nas neznana sila in vse dokler se tega ne začnemo zavedati, lastnih vedenjskih vzorcev ne spreminjamo.

Kaj se zgodi?

Na koncu dneva, ko se spomnimo, kako smo ravnali s svojim otrokom, nas obhaja nelagodje, občutek krivde, jeze nase in na druge… Počutimo se nemočni, včasih tudi osremočeni, žalostni. In si vedno znova povemo, da bomo drugič ravnali drugače. A kaj, ko se vedno znova znajdemo v enakih ali še težjih situacijah? Kje je rešitev? Ko začnemo prepoznavati neučinkovite vzgojne prijeme, ki so sestavni del našega starševskega repertoarja, lahko hitro ugotovimo, da je pred nami priložnost, da jih zamenjamo z lažjimi, bolj odgovornimi, ustvarjalnimi prijemi, ki nas ne bodo bremenili. Samoizpraševanje in raziskovanje sta prva koraka na poti k drugačnemu ravnanju. Sta koraka, ki sta nepogrešljiv del vsakdanjika zavestnega starša.

Svetovanje za starše

Na vaši poti raziskovanja vam s svetovanjem lahko pomagamo tudi pri nas v studiu Child’s FairyTale in Frey Your Soul, kjer si podrobneje ogledamo vzgojne prijeme, ki jih uporabljate. Izhodišče svetovanja ste vi in vaši podzavestni vzorci, ki ste jih podedovali ali si jih z lastnim razmišljanjem, delovanjem in čustvovanjem pridelali. Skozi vaše vzgojne prijeme bomo tudi pogledali, kako ti vplivajo na vašega otroka, kaj mu sporočate in kako lahko spremenite svoje ravnanje. Hkrati bomo raziskali še otrokova sporočila, ki vam kažejo, kaj morate spremeniti pri sebi v imenu zdrave in kvalitetnejše prihodnosti, tako za vas kot vašega otroka.

Zaradi lažjega in učinkovitejšega poteka svetovanja se pred naročilom priporoča branje literature na temo karmične diagnostike avtorja Marjana Ogorevca.

Vir:

Coloroso, B., Otroci so tega vredni: Notranja disciplina – največ kar lahko damo otroku, Založba Tangram, 1996

Pozitivno starševstvo Novodobni otroci Duhovnost & vzgoja Nazaj k naravi

Pozitivno starševstvo

Vzgoja otrok ni enostavna naloga, je pa zagotovo ena najlepših. Zavedati se moramo, da je vsak otrok največji dar, ki nam ga podari narava, starševstvo pa srčna izkušnja, v kateri imamo odrasli nalogo negovati in pomagati. Nov način vzgoje temelji na ljubezni in izhaja iz središča srca, je polno strpnosti, spoštovanja in... Več

Novodobni otroci

Približati sem se hotela otroku z besedami, pa so šle pri enem ušesu noter in pri drugem ven. Približati sem se mu hotela s knjigami, pa sem požela samo zmedene poglede. Obupana sem se zazrla vase in zakričala: »Kako naj se približam temu otroku?« Tedaj mi je deček zašepetal na uho: »Pridi, igraj se z mano!« (Neznan avtor) Več

Duhovnost & vzgoja

Sodobno življenje je pogosto stresno – napeti smo zaradi dela, odnosov, denarja ali cele vrste drugih zadev. Na srečo nam starodavni budistični nauki lahko pomagajo, da se lažje soočimo s stresom. Spodbudijo nas, da svoje pogosto vse preveč razburljivo in ciljno naravnano življenje izpolnimo z mirom, ljubeznijo... Več

Nazaj k naravi

Zaradi cele gore dejavnosti, glede na naglico in tempo življenja, ki ga živimo, se porajajo vprašanja: Ali lahko v svojem vsakdanu še najdemo eno samo uro tišine? Ali je še kaj prostora za prosti čas, za sprostitev, za sanje, za sanjarjenje? Ali bi sploh še zmogli obsedeti in opazovati cvet, drevo ali žival? Ali smo se sposobni... Več